Het plaatsen van een grondwaterwinning: wat zijn nu weer de basisregels?
In de droge zomers van de voorbije jaren piekte het waterverbruik. In het kader van de strijd tegen de droogte, komt de (illegale) grondwaterwinning steeds meer in het vizier van de Vlaamse overheid. Zo werd er, sinds de oprichting van het meldpunt illegale grondwaterwinning, minstens 1 melding per week gedaan bij de VMM. Wat zijn nu weer de regels?
Schadevergoeding toegekend aan buurtbewoners van chemiereus 3M
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen), of ook wel de zogenaamde forever chemicals, hebben de laatste jaren naam gemaakt in het milieuonderzoek. Zeer recent, op 15 mei 2023, werd Chemiereus 3M met vestiging in Zwijnaarde veroordeeld tot het betalen van een provisionele vergoeding van 2.000 EUR wegens bovenmatige burenhinder. De directe omgeving is immers het kind van de rekening. De actuele vraag is of we in het omgevingsrecht met (nog) meer van dergelijke burgerrechtelijke procedures geconfronteerd zullen worden.
Pop-up zomerbars: onwaarschijnlijk gezellig, maar ook legaal?
Nu de zomer eraan komt, schieten de pop-up zomerbars als paddenstoelen uit de grond. Deze pop-up zomerbars worden vaak gesmaakt door het grote publiek: gezelligheid alom. De (direct aanpalende) buren zijn vaak minder enthousiast. Vorig jaar schorste de Raad van State reeds een toelating van de gemeente voor een pop-up bar in de Brusselse Noordrand, recent bleek dat ook een pop-up bar in Aalst hetzelfde lot beschoren is.
Duiding bij vernietiging omgevingsvergunning Jumbo-supermarkt te Sint-Truiden (HVBL)
Laura werd bevraagd door Het Belang Van Limburg (HVBL) over de gevolgen van het vernietigingsarrest.
Bouwwerven en bronbemaling: wees gewaarschuwd
In een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 27 oktober 2022, nr. RvVb-A-2223-0160, oordeelde de Raad dat de MER-toets over de bronbemaling bij de bouw van een meergezinswoning reeds in het kader van de omgevingsvergunning voor het project zelf moet plaatsvinden. Wij stellen in de praktijk vast dat daar 6 maanden later nog steeds veel tegen gezondigd wordt. Ook in oudere dossiers die opnieuw op het bord van de vergunningverlenende overheid belanden na vernietiging door de Raad , blijkt dit een mogelijk catastrofaal argument tegen de aanvraag.
De relativiteitseis en de attentieplicht verdwijnen van het toneel, maar de voorwaarde inzake belangenschade blijft overeind
Bij arrest nr. 59/2023 van 11 april 2023 vernietigt het Grondwettelijk Hof artikel 35, derde lid, 2° en 3° van het DBRC-decreet: de relativiteitseis en de attentieplicht verdwijnen van het toneel bij het aanvechten van een beslissing voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege. De voorwaarde inzake belangenschade blijft overeind. Hieronder geven wij korte duiding bij het arrest en de gevolgen ervan.
Enkele kerncijfers over de Raad voor Vergunningsbetwistingen
Het nieuwe jaarverslag van de DBRC – waarvan de Raad voor Vergunningsbetwistingen deel uitmaakt – is beschikbaar. Wij vatten graag enkele kerncijfers over de werking van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het jaar 2021 - 2022 samen.
Afbraak van constructies en verwijdering van verhardingen in grote mate vrijgesteld van vergunning
De wijzigingen aan het Vrijstellingsbesluit zijn in werking getreden op 1 januari 2023. Wij lichten deze wijzigingen graag hieronder toe.
Vooroverleg over een vergunningsaanvraag is nuttig, maar het biedt geen garantie op succes…
In vele vergunningsdossiers zien wij dat er voorafgaand aan de indiening van de vergunningsaanvraag een vooroverleg bij de dienst omgeving van de stad of gemeente heeft plaatsgevonden. Dat vooroverleg heeft als doel de pijnpunten in het dossier bloot te leggen alvorens de vergunningsaanvraag wordt ingediend. In vele gevallen wordt de vergunningsaanvraag aangepast naar aanleiding van het vooroverleg dat heeft plaatsgevonden. Zulk vooroverleg is zeker en vast nuttig, maar biedt helaas geen garantie op succes.
Voor iedere heraanleg van een gemeenteweg een rooilijnplan noodzakelijk?
Heel veel lokale besturen en rioleringsbeheerders (en hun studiebureaus) breken zich vaak het hoofd over de toepassing van het gemeentewegendecreet. Is voor het vergunningsdossier een gemeenteraadsbeslissing omtrent “de zaak van de wegen” nodig of niet?
In 2 recente arresten spreekt de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) zich voor het eerst uit over de afbakening van de feitelijke rooilijn en de wijziging ervan in het kader van een vergunningsaanvraag. De afbakening van het berijdbare gedeelte van de openbare weg is bepalend. LAND Advocaten was betrokken bij één van deze dossiers.
De UDN-schorsingsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen: steeds een delicate afweging
LAND Advocaten was recent betrokken bij een belangrijke UDN-procedure bij de Raad Vergunningsbetwistingen. Deze zaak haalde verschillende media en wij lichten de context dan ook graag toe.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorste bij uiterst dringende noodzakelijkheid de verleende omgevingsvergunning voor de bouw van een Jumbo-supermarkt te Kasterlee (RvVb-UDN-2223-0461 van 25 januari 2023).
De aankoop van hippisch vastgoed: 3 belangrijke juridische aandachtspunten
De aankoop van hippisch vastgoed is vanuit vergunningsoogpunt een delicate evenwichtsoefening geworden, waarbij ieder detail op vergunningenniveau ontzettend belangrijk kan zijn. In deze nieuwsbrief geeft LAND Advocaten graag enkele aandachtspunten mee.
Uitgebreid ‘Conflict of interest’: de gemeente mag niet (meer) oordelen voer eigen MER-screeningsplichtige projecten
De Raad oordeelt in het arrest RvVb/A/2223/0108 van 6 oktober 2022 dat MER-screeningsplichtige projecten ook onder het toepassingsgebied van artikel 15/1 lid 1 van het Omgevingsvergunningsdecreet vallen. Zij dienen dan ook te worden onderzocht door de deputatie in eerste administratieve aanleg als het college van burgemeester en schepenen initiatiefnemer en aanvrager is van het project. Het college verliest dus haar bevoegdheid.
Kleinere stadsontwikkelingsprojecten en m.e.r.-regelgeving: zeg niet zomaar neen!
De vraag rijst wat precies onder een stadsontwikkelingsproject dient te worden verstaan.
Het drama van de zonevreemde woning
De zonevreemde woning ligt onder vuur in Vlaanderen. De regelgeving is sinds meer dan tien jaar ongewijzigd, maar wordt sinds enkele jaren veel strikter geïnterpreteerd en toegepast. Dit heeft mogelijke catastrofale gevolgen voor het vergund statuut van heel wat zonevreemde woningen, en dus ook hun bijhorende vastgoedwaardering.
Een stilzwijgende aktename. Kan dat nog!?
In een recent arrest RvVb/A/2122/0821 van 9 juni jl. ging de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) over tot de vernietiging van een stilzwijgende aktename wegens … de schending van de motiveringsplicht.
De attentieplicht: wat houdt dat precies in?
Op heden bestaat er een attentieplicht in het omgevingscontentieux. Maar houdt deze plicht precies in? De attentieplicht houdt in dat wanneer men geconfronteerd wordt met een voor hem/haar hinderlijk of nadelig project, men hiertegen moet optreden op het eerst nuttige moment.
Het belang van de verantwoordingsnota en de nota in de administratieve beroepsfase
Reeds in een vorige nieuwsbrief wezen wij op het belang van een kwalitatieve verantwoordingsnota bij de vergunningsaanvraag (zie https://www.land-advocaten.be/nieuws/de-verantwoordingsnota-als-fundament-van-het-aanvraagdossier-voor-uw-omgevingsvergunning). Ook wanneer een administratief beroep wordt ingediend tegen een omgevingsvergunning verleend in eerste administratieve aanleg, is het o.i. van cruciaal belang een nota in te dienen bij de bevoegde administratieve overheid. De reden hiervoor is tweeledig.
De opmaak van een project-MER: in welke mate zijn toekomstige projecten relevant?
De MER-regelgeving verplicht ertoe om onder meer de cumulatieve effecten van het voorgenomen project en andere ‘bestaande en/of goedgekeurde projecten’ in overweging te nemen. Deze verplichting lijkt door de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het arrest RvVb/A/2021/0853 van 1 april 2021 ruim te worden ingevuld, in die zin dat in bepaalde gevallen ook ‘toekomstige projecten’ mee moeten worden genomen in de effectbeoordeling.
De Raad van State stelt de regels scherp over de tussentijdse opslag van PFAS-verontreinigde gronden
Op 19 april 2022 sprak de Raad van State (RvS) zich opnieuw uit over de wijze waarop met de PFAS-verontreinigde gronden moet worden omgegaan tijdens de werken voor de Oosterweelverbinding. In deze nieuwsbrief pogen wij een praktisch overzicht te geven van de elementen die de RvS ertoe deden besluiten dat de voorgestelde werken niet conform de bodemregelgeving zijn.