
De RvVb kan zelf overgaan tot het weigeren van een vergunning
In principe zijn (1) het college van burgemeester en schepenen, (2) de deputatie of (3) de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar bevoegd om kennis te nemen van en te oordelen over vergunningsaanvragen. Hierop bestaat 1 uitzondering: ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) kan sinds 2021 overgaan tot de weigering van de vergunningsaanvraag.

Het Grondwettelijk Hof vernietigt de bevoegdheidsuitbreiding van de RvVb
In onze vorige nieuwsbrief gingen wij dieper in op de bevoegdheidsuitbreiding van de RvVb. Daar komt nu radicaal een einde aan door het vernietigingsarrest van het Grondwettelijk Hof (GwH) dd. 13 februari 2025.

De RvVb beschikt sinds 31 december 2024 over meer bevoegdheden
De Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) is sinds 31 december 2024 ook bevoegd voor beroepen tegen besluiten tot definitieve vaststelling van (1) ruimtelijke uitvoeringsplannen en (2) stedenbouwkundige verordeningen en (3) definitieve voorkeursbesluiten en projectbesluiten inzake complexe projecten.

Afwijken van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening in graad van administratief beroep
In een recent cassatiearrest zet de Raad van State (RvS) de puntjes op de ‘i’ wat betreft de devolutieve werking van het administratief (omgevings)beroep. Meer in het bijzonder oordeelt de RvS dat een vergunningverlenende overheid in laatste aanleg over dezelfde bevoegdheid als de vergunningverlenende overheid in eerste aanleg beschikt om afwijkingen op een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening toe te staan (zie RvS 14 november 2024, nr. 261.346, ‘NV Delia’).

Een stalling voor weidedieren bij een zonevreemde woning: wat zijn de regels?
Artikel 4.4.8/2 van de VCRO maakt het mogelijk om in gebieden met een gebiedsaanduiding die tot de categorie `landbouw' behoren, één stal voor weidedieren op te richten die geen betrekking heeft op een effectief beroepslandbouwbedrijf, in zoverre er geen bestaande stallingsmogelijkheden zijn. De stal moet volledig worden opgericht binnen een straal van vijftig meter van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning of bedrijfswoning. Daarenboven heeft de stal een maximale kroonlijsthoogte van 3,5 meter en een maximale vloeroppervlakte van 120 vierkante meter per hectare graasland, met een absoluut maximum van 200 vierkante meter.

Wanneer is er sprake van een nieuwe gemeenteweg?
In vele aanvraagdossiers ontstaan er tussen de vergunningsaanvrager, de vergunningverlenende overheid en eventuele derde-belanghebbenden discussies over de kwalificatie van een nieuwe weg. Wanneer is er al dan niet sprake van een nieuwe gemeenteweg? Wanneer is er sprake van een private wegenis? In een recent arrest van 5 december 2024 boog de Raad voor Vergunningsbetwistingen zich over dit vraagstuk.

Een perceel ontbossen in Vlaanderen: heb ik een ontheffing van het verbod op ontbossing nodig?
Artikel 90bis van het Bosdecreet bepaalt dat ontbossing verboden is, tenzij mits het bekomen van een omgevingsvergunning. In sommige gevallen kan er meteen een omgevingsvergunning voor ontbossing of voor het verkavelen van gronden voor geheel of gedeeltelijk beboste terreinen worden aangevraagd. In sommige andere gevallen moet er eerst een zgn. ontheffing van het verbod op ontbossing worden bekomen, en kan er pas later een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Een registratiebeslissing omtrent het vermoeden van vergunning: een zorgvuldige redactie is ontzettend belangrijk
Artikel 4.2.14 van de VCRO voorziet in een vermoeden van vergunning voor bepaalde constructies. Het gaat om de bestaande constructies gebouwd vóór 22 april 1962, waarvoor het vermoeden onweerlegbaar is, en de bestaande constructies gebouwd tussen 22 april 1962 en de eerste inwerkingtreding van het gewestplan, waarvoor het vermoeden weerlegbaar is. Constructies waarop een vermoeden van vergunning van toepassing is, worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht”. De zorgvuldige redactie van zulke registratiebeslissing is ontzettend belangrijk.

De correcte aanplakking van een vergunningsbeslissing: geen loutere formaliteit
In twee recente arresten spraken zowel de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) als de Raad van State (RvS) zich uit over de aanplakking van een vergunningsbeslissing op het terrein. De RvS zet als cassatierechter de puntjes op de “i” wat betreft het te gebruiken gele affiche. De RvVb herhaalt het belang van een correcte aanplakking aan alle openbare wegen die grenzen aan de projectsite.

Het vertrouwensbeginsel in het omgevingsrecht: het belang van een consequente houding in hoofde van de vergunningverlenende overheid
U past uw aanvraagdossier telkenmale aan om alsnog een omgevingsvergunning te bekomen die de wettigheidstoets bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) zou kunnen doorstaan. De vraag rijst dan of en in hoeverre u kan en mag vertrouwen op een eerdere positieve beoordeling vanwege de vergunningverlenende overheid die niet wordt geraakt door de motieven van een of meerdere tussengekomen vernietigingsarresten van de RvVb. In deze nieuwsbrief brengen we een belangrijk arrest van de RvVb onder de aandacht.

Het omgevingsbesluit brengt nieuwe mogelijkheden
Op 9 mei 2024 keurde het Vlaams Parlement het decreet tot wijziging van de regelgeving betreffende de omgevingsvergunning wat betreft de invoering van een modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit goed. In deze nieuwsbrief gaan we in op de figuur van het omgevingsbesluit.

De nieuwe modulaire omgevingsvergunningsprocedure: wat zal er veranderen in de praktijk?
Op 9 mei 2024 keurde het Vlaams Parlement het decreet tot wijziging van de regelgeving betreffende de omgevingsvergunning wat betreft de invoering van een modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit goed. In deze nieuwsbrief gaan we in op de modulaire omgevingsvergunningsprocedure.

De consequentie van de niet-uitvoering van een last in een omgevingsvergunning
In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op de consequentie van de niet-uitvoering van een last in een omgevingsvergunning. In onze vorige nieuwsbrieven gingen wij reeds in op het onderscheid tussen voorwaarden en lasten, alsook de consequentie van de niet-uitvoering van een voorwaarde.

De consequentie van de niet-uitvoering van een voorwaarde in een omgevingsvergunning
In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op de consequentie van de niet-uitvoering van een voorwaarde in een omgevingsvergunning. In onze vorige nieuwsbrief gingen wij reeds in op het onderscheid tussen voorwaarden en lasten.

Voorwaarden vs. lasten in een omgevingsvergunning
De vergunningverlenende overheid kan voorwaarden en/of lasten verbinden aan een omgevingsvergunning. Beide instrumenten hebben elk een bijzondere finaliteit. In deze nieuwsbrief lichten we graag het onderscheid toe.

Wat als een vergunde paardenhouderij door een gewijzigde beleidsvisie van de overheid jaren later een zonevreemd karakter krijgt (in plaats van een agrarisch of para-agrarisch)?
Beleidsvisies wijzigen doorheen de jaren. Spijtig genoeg heeft een wijzigende beleidsvisie vaak een zeer grote juridische én financiële impact voor de rechtsonderhorige. In deze nieuwsbrief gaan we kort in op de gewijzigde beleidsvisie rond agrarische en para-agrarische bedrijven in het agrarisch gebied. We stellen immers vast dat heel wat paardenhouderijen in het verleden vergund werden als agrarisch of para-agrarisch bedrijf, maar nu categoriek worden aanzien als “zonevreemd” in het agrarisch gebied.

Wees alert bij de opmaak van een vergunningsaanvraag: het stedenbouwkundig en het milieuluik gaan hand in hand
LAND Advocaten was recent betrokken bij een vernietigingsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb), die geleid heeft tot het vernietigingsarrest van 18 juli 2024, nr. RvVb-A-2324-0940. Het arrest leidt tot interessante inzichten over de verbondenheid tussen het stedenbouwkundig luik en het milieuluik.

“Beter en sneller vergunnen”: daar is vooroverleg voor nodig!
Eind vorig jaar publiceerde het Departement Omgeving de brochure “handreiking vooroverleg”. Hiermee wenst het departement inspiratie te bieden voor een betere samenwerking en een vlotter overleg tussen initiatiefnemers en lokale overheden in de aanloop naar een omgevingsvergunning. Welke handvaten geeft het departement?

Verzameldecreet Omgeving: belangrijkste wijzigingen inzake planning en vergunningen
Op 9 mei 2024 keurde het Vlaams Parlement het decreet houdende diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening (Verzameldecreet Omgeving) goed. Met haar 134 artikelen zorgt het Verzameldecreet Omgeving voor een wijziging van meer dan 20 wetten en decreten. Het Verzameldecreet Omgeving verscheen op 10 juli jl. in het Belgisch Staatsblad.
Wij voorzien in deze nieuwsbrief een oplijsting van de belangrijkste bepalingen inzake planning en vergunningen.

Een omgevingsberoep tegen uw (bouw)project: welke stappen kan u als vergunningsaanvrager ondernemen?
Indien u als vergunningsaanvrager geconfronteerd wordt met een omgevingsberoep tegen de omgevingsvergunning voor uw (bouw)project, is het belangrijk om strategisch te handelen. Op dat ogenblik zijn er verschillende opties voorhanden, die best tijdig worden afgewogen. Wij lichten hieronder graag enkele van de meest voorkomende strategische opties toe.