Voorwaarden vs. lasten in een omgevingsvergunning

De vergunningverlenende overheid kan voorwaarden en/of lasten verbinden aan een omgevingsvergunning. Beide instrumenten hebben elk een bijzondere finaliteit. In deze nieuwsbrief lichten we graag het onderscheid toe.

*****

Voorwaarden hebben tot doel het aangevraagde vergunbaar te maken door bepaalde (bijkomende) regels op te leggen waardoor de aanvraag verenigbaar is met het recht en de goede ruimtelijke ordening.

Wanneer een vergunningverlenende overheid (een) bepaalde voorwaarde(n) in haar vergunningsbesluit opneemt, geeft zij daarmee ontegensprekelijk te kennen dat het aangevraagde zonder deze voorwaarde(n) niet vergunbaar is.

Voorwaarden maken in beginsel een onlosmakelijk deel uit van de verleende, voorwaardelijke, omgevingsvergunning, en kunnen dus in principe niet afzonderlijk worden bestreden. Een vergunningsvoorwaarde vormt zodoende een onderdeel van de vergunning zelf.

Lasten daarentegen vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit de vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich neemt.

Een last is aldus een verplichting die wordt opgelegd, bijkomend op de verplichting om de vergunning en haar eventuele voorwaarden na te leven.

Een last wordt opgelegd bijkomend aan de vergunning en kan bijgevolg in principe juridisch afgesplitst worden van de vergunning zonder aan de vergunning zelf te raken. Aangezien een last een van de vergunning afsplitsbare beslissing is, kan de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) overgaan tot een gedeeltelijke vernietiging die beperkt is tot de last die verbonden is aan de betrokken omgevingsvergunning.

***

Gelet op de grote impact van voorwaarden en lasten in een omgevingsvergunning is het essentieel om enerzijds voldoende zorg te besteden aan de redactie van voorwaarden en lasten (door de vergunningverlenende overheid) en anderzijds aan de uitvoering ervan (door de houder van de vergunning).

Vorige
Vorige

De consequentie van de niet-uitvoering van een voorwaarde in een omgevingsvergunning

Volgende
Volgende

Wat als een vergunde paardenhouderij door een gewijzigde beleidsvisie van de overheid jaren later een zonevreemd karakter krijgt (in plaats van een agrarisch of para-agrarisch)?