De RvVb kan zelf overgaan tot het weigeren van een vergunning

In principe zijn (1) het college van burgemeester en schepenen, (2) de deputatie of (3) de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar bevoegd om kennis te nemen van en te oordelen over vergunningsaanvragen. Hierop bestaat 1 uitzondering: ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) kan sinds 2021 overgaan tot de weigering van de vergunningsaanvraag.

*****

Al naar gelang het voorwerp van de vergunningsaanvraag, kan een vergunningsaanvraag worden ingediend bij:

-       De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar;

-       De deputatie van de betrokken provincie;

-       Het college van burgemeester en schepenen (CBS) van de betrokken gemeente.

Tegen een vergunningsbeslissing genomen in eerste administratieve aanleg kan er een omgevingsberoep worden ingesteld bij de hogere administratieve overheid. Tegen de beslissing van de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar is dat niet mogelijk. Tegen beslissingen, genomen in laatste administratieve aanleg, staat enkel nog een schorsings-of vernietigingsberoep open bij de RvVb. Hieronder geven we een overzicht:

-       Beslissing van het CBS -> administratief beroep bij de bevoegde deputatie -> beroep bij RvVb

-       Beslissing van de deputatie -> administratief beroep bij de Vlaamse Regering -> beroep bij RvVb

-       Beslissing van de Vlaamse Regering -> beroep bij RvVb

De RvVb is geen vergunningverlenende overheid, maar wel een Vlaams administratief rechtscollege: in principe oordeelt zij niet inhoudelijk over vergunningsaanvragen, maar oordeelt zij enkel en alleen over de wettigheid van de vergunningsbeslissingen die zijn genomen door de deputatie of de Vlaamse Regering.

De RvVb kan een vergunningsbeslissing schorsen en/of vernietigen. Verder kan de RvVb ook de opstart van een bemiddeling bevelen en een dwangsom of een geldboete opleggen.

Wanneer een beslissing wordt vernietigd, moet de betrokken overheid een nieuwe beslissing nemen over dezelfde vergunningsaanvraag binnen een door de RvVb bepaalde termijn van orde.

Sinds 2021 beschikt de RvVb over een nieuwe bevoegdheid: de zgn. injunctiebevoegdheid. De RvVb beschikt in functie van een efficiënte geschillenbeslechting en mits het respecteren van de scheiding der machten over een beperkte substitutiebevoegdheid (artikel 37, §2 DBRC-decreet). De RvVb kan zijn arrest in de plaats stellen van de vernietigde beslissing, en desgevallend zelf de gevraagde omgevingsvergunning weigeren, in zoverre er voor de vergunningverlenende overheid geen mogelijkheid is om nog een vergunning te verlenen (cfr. gebonden bevoegdheid voor de vergunningverlenende overheid).

Volgende
Volgende

Het Grondwettelijk Hof vernietigt de bevoegdheidsuitbreiding van de RvVb