Een omgevingsberoep tegen uw (bouw)project: welke stappen kan u als vergunningsaanvrager ondernemen?

Indien u als vergunningsaanvrager geconfronteerd wordt met een omgevingsberoep tegen de omgevingsvergunning voor uw (bouw)project, is het belangrijk om strategisch te handelen. Op dat ogenblik zijn er verschillende opties voorhanden, die best tijdig worden afgewogen. Wij lichten hieronder graag enkele van de meest voorkomende strategische opties toe.

Het voeren van minnelijk overleg met de beroepsindiener:

Het is steeds mogelijk om in overleg te treden met de  beroepsindiener om te pogen tot een akkoord te komen m.h.o. de intrekking van het ingestelde omgevingsberoep.

Het voeren van de beroepsprocedure:

In de mate u de beroepsprocedure volgt, is het belangrijk om:

  • aan te geven dat u gehoord wil worden door de vergunningverlenende overheid in beroep;

  • (de inhoud van) de verleende adviezen strikt op te volgen;

  • desgevallend de nodige informatie aan het dossier toe te voegen om het besluitvormingsproces in graad van beroep optimaal te laten verlopen. Wij raden steeds aan om een nota ter weerlegging van de beroepsargumenten op te maken en toe te voegen aan het dossier.

Het wijzigen van het aanvraagdossier in graad van beroep:

Wanneer uit een beroepschrift blijkt dat er anomalieën zijn in het aanvraagdossier, of wanneer er mits een kleine aanpassing tegemoet gekomen kan worden aan een beroepsgrief, kan het een optie zijn om uw aanvraagdossier in graad van beroep te wijzigen.

Het Omgevingsvergunningendecreet voorziet daartoe een aantal instrumenten, zoals het opladen van een gewijzigde projectversie, de toepassing van een administratieve lus, de organisatie van een nieuw openbaar onderzoek, en dergelijke meer. Hier is het van belang op een juridisch correcte wijze te handelen om geen (procedure)fouten te maken.

Het intrekken van het aanvraagdossier en het indienen van een gewijzigd project bij de vergunningverlenende overheid in eerste aanleg:

In de mate dat uit een beroepschrift blijkt dat er ernstige anomalieën zijn, die zeer moeilijk in graad van beroep rechtgezet kunnen worden, kan het een optie zijn om het aanvraagdossier in te trekken en bij de vergunningverlenende overheid in eerste aanleg een volledig nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen, teneinde van een “wit blad” te kunnen vertrekken.

Deze aanpak kan ook een optie zijn wanneer er slechts beperkte wijzigingen aan een aanvraagdossier nodig zijn, en de aanvrager meer vertrouwen heeft in een behandeling door de vergunningverlenende overheid in eerste aanleg, dan deze in graad van beroep. In graad van beroep wordt de aanvraag immers opnieuw in zijn volledigheid (her)bekeken door andere dossierbehandelaars.

*****

Dit zijn de meest voorkomende strategische opties, maar uiteraard kan in specifieke dossier steeds worden gezocht naar andere opties.

Bij LAND Advocaten doen we er steeds alles aan om alle mogelijke opties uit te putten, teneinde voor onze cliënten tot de best mogelijke oplossingen te komen.

Vorige
Vorige

Verzameldecreet Omgeving: belangrijkste wijzigingen inzake planning en vergunningen

Volgende
Volgende

(Hoe) kan ik tijdens een aanvraagprocedure kennisnemen van bezwaarschriften tegen mijn (bouw)project?