
(Hoe) kan ik tijdens een aanvraagprocedure kennisnemen van bezwaarschriften tegen mijn (bouw)project?
Veel vergunningsaanvragers wensen tijdens de vergunningsaanvraagprocedure voor hun (bouw)project kennis te kunnen nemen van de bezwaarschriften die lopende het openbaar onderzoek tegen hun project zijn ingediend. Het kan immers zeer nuttig zijn om desgevallend bijkomende nuttige informatie te bezorgen aan de vergunningverlenende overheid.

Kan ik mijn project-m.e.r.-screening wijzigen in administratief beroep?
Het gebeurt al eens dat in graad van administratief beroep aan het licht komt dat project-m.e.r.-screening, die aan de vergunningsaanvraag werd toegevoegd, enkele leemten bevat. De vraag rijst of een project-m.e.r.-screening in graad van beroep überhaupt nog mag worden aangevuld of bijgesteld. Het antwoord vindt u hier.

Is een niet-vergunde zonevreemde functiewijziging regulariseerbaar?
Een zonevreemde functiewijziging die reeds werd uitgevoerd zonder vergunning, kwam tot voor kort niet in aanmerking voor een regularisatie. Op 9 mei 2024 keurde het Vlaams Parlement het decreet houdende diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening (Verzameldecreet) goed. Het Verzameldecreet voorziet in vele wijzigingen. Eén van de wijzigingen komt tegemoet aan voormeld juridisch knelpunt inzake de regularisatie van de zonevreemde functiewijziging.

De ‘no conflict of interest’-regel in de MER-regelgeving: het Vlaams Parlement grijpt in
Op 18 april 2024 keurde het Vlaams Parlement enkele wijzigingen van het Omgevingsvergunningsdecreet goed in een poging om tegemoet te komen aan het zgn. Wasserijsite-arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) van 6 oktober 2022 waarin de RvVb de ‘no conflict of interest’-regel in de MER-regelgeving op scherp stelde, zeer scherp zelfs. Het nieuwe decreet gaat radicaal in tegen de visie van de RvVb en bevestigt dat lokale besturen de vergunningsaanvragen voor hun eigen projecten toch mogen beoordelen als louter een project-m.e.r.-screening aan de aanvraag moet worden toegevoegd.

De gemeenteraad kan een nieuwe gemeenteraadbeslissing nemen over de zaak van de wegen na vernietiging door de Vlaamse Regering
Het Grondwettelijk Hof (GwH) heeft bij arrest van 18 januari 2024 geoordeeld dat de automatische weigering van een omgevingsvergunning met de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in administratief beroep de artikelen 10 en 11 van de Grondwet schendt in de constellatie dat deze weigeringsbeslissing volgt op de vernietiging van de gemeenteraadsbeslissing over de zaak van de wegen door de Vlaamse Regering.

Modernisering van de milieueffectrapportage op komst
Met de goedkeuring van het ontwerpdecreet door de Vlaamse Regering op 29 maart jl. wordt een belangrijke stap gezet richting de (aangekondigde) modernisering van de milieueffectrapportage in Vlaanderen. De goedkeuring door het Vlaamse Parlement moet later nog volgen.

Wat met de m.e.r.-screeningsplichtige gemeentelijke projecten? Na de Raad van State nu ook het Hof van Justitie aan zet!
U herinnert zich allicht nog dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) in een eerste arrest van 6 oktober 2022, met name het zgn. Wasserijsite-arrest, de ‘no conflict of interest’-regel op scherp stelde, zeer scherp zelfs. Tegen voornoemd arrest van de RvVb stelde zowel de vergunningsaanvrager (autonoom gemeentebedrijf SOGENT) als de provincie Oost-Vlaanderen cassatieberoep in bij de Raad van State (RvS). De RvS velde zijn arrest over de samengevoegde zaken op 26 maart 2024.

Het toetsingskader voor schade aan de natuur in het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN)
Op 10 januari 2024 heeft de Vlaamse Regering de regels vastgelegd hoe moet worden aangetoond dat een activiteit geen onvermijdbare en onherstelbare schade aan de natuur in het VEN kan veroorzaken. Daarmee geeft de Vlaamse Regering uitvoering aan artikel 26bis in fine van het Natuurdecreet

Het Vlaams Stikstofdecreet – een overzichtelijke toelichting
Afgelopen vrijdag, 23 februari 2024, trad het Vlaamse Stikstofdecreet in werking. Op 24 januari jl. keurde het Vlaams Parlement het Stikstofdecreet goed na een zeer woelig parcours.
Wij voorzien in deze nieuwsbrief een oplijsting van de belangrijkste elementen uit het Stikstofdecreet.

Het Vlaamse platteland is anno 2024 meer dan landbouw alleen
Het Vlaamse platteland is anno 2024 meer dan landbouw alleen. Ook andere gebruikers verdienen hun plaats in het agrarisch gebied.

M.e.r.-screeningsplichte projecten waarbij lokale besturen initiatiefnemer en aanvrager zijn: wie is er nu bevoegd!?
De ‘no conflict of interest’-regel werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) op scherp gesteld, zeer scherp zelfs: is de deputatie voor haar ambtsgebied voortaan bevoegd voor vergunningsaanvragen waaraan een project-m.e.r.-screeningsnota is toegevoegd en waarvan een college van burgemeester en schepenen initiatiefnemer en aanvrager is? In de praktijk heeft de huidige interpretatie van de RvVb een zeer grote impact. Er bestaat actueel grote onduidelijkheid op het terrein.

Modulaire vergunningsprocedure op komst?
De Vlaamse Regering keurde op 14 juli 2023 een voorontwerp van decreet goed tot wijziging van de regelgeving betreffende de omgevingsvergunning wat betreft de invoering van een modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit. Wij lichten we graag in hoofdpunten de voorgestelde modulaire vergunningsprocedure toe. Deze procedure zou de bestaande vergunningsprocedures gaan vervangen.

Het ruimtelijk beleid in buitengebied met focus op de zonevreemde functiewijzigingen
Afgelopen woensdag sprak Laura op de STORM Trefdag, die jaarlijks wordt georganiseerd te Gent.
Ze sprak over het ruimtelijk beleid in het buitengebied, met een bijzondere focus op de zonevreemde functiewijzigingen.

Decreet wonen in eigen streek
De afgelopen decennia werd het voor vele Vlamingen steeds moeilijker om een eigen woning te kopen in de gemeente of de streek waar ze opgegroeid zijn. Daarom keurde het Vlaamse Parlement op 21 juni 2023 het decreet over wonen in eigen steek goed.

Aanduiding van mijn perceel als watergevoelige openruimtegebied: wat nu?
De Vlaamse Regering duidde tot op heden voorlopig reeds 47 gebieden aan als watergevoelige openruimtegebieden. Zulke aanduiding heeft uitermate zware gevolgen voor de eigenaars van gronden die in watergevoelig openruimtegebied liggen. De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft immers als gevolg dat de voordien geldende bestemming (vb. woongebied, industriegebied, …) niet meer gerealiseerd kan worden.

Kan een reeds in de feiten doorgevoerde zonevreemde functiewijziging in de nabije toekomst worden geregulariseerd?
Het beleid rond zonevreemde functiewijzigingen is bijzonder actueel. Zoals eerder gemeld, merken wij in de praktijk een strengere toepassing van de(zelfde) regelgeving op. Een bijzonder actueel probleem betreft de juridische onmogelijkheid om een reeds in de feiten doorgevoerde zonevreemde functiewijziging te regulariseren.

Het Instrumentendecreet en de (financiële) impact op lokale besturen
Op 24 mei keurde het Vlaams Parlement het decreet betreffende het realisatiegerichte instrumentarium, of kortweg het Instrumentendecreet, goed.

Een onvergunde grondwaterwinning: een groot financieel risico
Vlaanderen telt vermoedelijk nog heel wat onvergunde grondwaterwinningen. Het behoud en de exploitatie van dergelijke onvergunde grondwaterwinningen is niet zonder financieel risico. Elke grondwaterwinning waarvan de exploitatie aan een heffing is onderworpen, en elke vergunningsplichtige of meldingsplichtige grondwaterwinning, moet uitgerust zijn met een verzegelde debietmeter ter registratie van de opgepompte hoeveelheid grondwater.

De aansnijding van woonuitbreidingsgebied na het decreet Woonreservegebieden - decretale bevriezing woonreservegebieden
Op 24 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 wat de woonreservegebieden betreft, of kortweg het decreet woonreservegebieden, goed.

Laura wordt benoemd tot partner bij LAND Advocaten
LAND Advocaten bestaat vandaag anderhalf jaar en heeft groot nieuws: Laura wordt benoemd tot partner bij LAND Advocaten.