Een onvergunde grondwaterwinning: een groot financieel risico

Vlaanderen telt vermoedelijk nog heel wat onvergunde grondwaterwinningen. Het behoud en de exploitatie van dergelijke onvergunde grondwaterwinningen is niet zonder financieel risico.  Elke grondwaterwinning waarvan de exploitatie aan een heffing is onderworpen, en elke vergunningsplichtige of meldingsplichtige grondwaterwinning, moet uitgerust zijn met een verzegelde debietmeter ter registratie van de opgepompte hoeveelheid grondwater.

In een eerdere nieuwsbrief wezen we al op het vergunningsplichtig of meldingsplicht karakter van bepaalde grondwaterwinningen.

Het behoud en de exploitatie van een onvergunde grondwaterwinning zonder debietmeter is niet zonder financieel risico. 

Indien uw grondwaterwinning geen verzegelde debietmeter heeft, wanneer deze niet vergund is, of de vergunning het vergunde debiet niet vermeldt, wordt het grondwaterverbruik per pomp gelijkgesteld aan het product van het nominaal pompvermogen (uitgedrukt in m³/uur) en de factor T.

Factor T is gelijk aan:

  • 200 voor seizoensgebonden irrigatie in open lucht voor land- en tuinbouw in hoofdactiviteit

  • 10 x het reële aantal dagen dat de grondwaterwinning in gebruik geweest is voor andere seizoensgebonden activiteiten of activiteiten van beperkte duur

  • 2.000 in de overige gevallen.

Stel dat u niet onder één van de twee eerste categorieën valt, en een pomp installeert met een nominaal pompvermogen van 5m³/uur, dan wordt uw verbruik gelijkgesteld aan 10.000 m³/jaar (zijnde 5x 2.000). Op dit verbruik wordt vervolgens een heffing berekend door de VMM conform de vastgestelde tarieven en formules. Voor meer info: Berekening van de heffing op grondwaterwinning — Vlaamse Milieumaatschappij (vmm.be). Bovendien wordt een heffingsverhoging opgelegd indien de aangifte onvolledig of onjuist was, of niet tijdig werd ingediend. De heffingsverhoging bedraagt maximaal 50% op het niet aangegeven gedeelte.

Het spreekt voor zich dat dergelijke heffingen voor onvoorziene financiële verrassingen kunnen zorgen. In de praktijk komen wij soms heffingsbiljetten van ettelijke tienduizenden euro’s per jaar tegen voor onvergunde grondwaterwinningen zonder de nodige debietmeter.

Het is dan ook aangeraden om uw grondwaterwinning te exploiteren en op te volgen conform de toepasselijke regelgeving.

Vorige
Vorige

Het Instrumentendecreet en de (financiële) impact op lokale besturen

Volgende
Volgende

De aansnijding van woonuitbreidingsgebied na het decreet Woonreservegebieden - decretale bevriezing woonreservegebieden