Het omgevingsbesluit brengt nieuwe mogelijkheden

Op 9 mei 2024 keurde het Vlaams Parlement het decreet tot wijziging van de regelgeving betreffende de omgevingsvergunning wat betreft de invoering van een modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit goed. In deze nieuwsbrief gaan we in op de figuur van het omgevingsbesluit.

*****

In het Omgevingsvergunningsdecreet wordt een afdeling 9 “Omgevingsbesluit” aan hoofdstuk 5 toegevoegd.

Een omgevingsbesluit is een geïntegreerd besluit dat voor het vooropgestelde project zowel planologische voorschriften als een vergunning omvat. Een omgevingsbesluit omvat aldus een reglementair luik (RUP) en een vergunningsluik.

Toekomstig artikel 91/15 van het Omgevingsvergunningendecreet bepaalt dat een omgevingsbesluit kan verleend worden voor ruimtelijke impulsprojecten als vermeld in artikel 7.4.4/3 van de VCRO, voor handelingen van algemeen belang als vermeld in artikel 7.4.4/4 van de VCRO, en voor bedrijvigheid als vermeld in artikel 7.4.4/5 van de VCRO.

Bij een aanvraag van een omgevingsbesluit is de Vlaamse Regering de bevoegde plannende overheid om het ruimtelijk uitvoeringsplan vast te stellen als de Vlaamse Regering de bevoegde vergunningverlenende overheid is voor het voorwerp van de aanvraag. Hetzelfde geldt voor de provincieraad wanneer de deputatie de bevoegde vergunningverlenende overheid is, en voor de gemeenteraad wanneer het college van burgemeester en schepenen de bevoegde vergunningverlenende overheid is.

Hierop bestaat 1 uitzondering: voor een aanvraag van een omgevingsbesluit voor ruimtelijke impulsprojecten als vermeld in artikel 7.4.4/3 van de VCRO, is het college van burgemeester en schepenen altijd de bevoegde vergunningverlenende overheid, en is de gemeenteraad altijd de bevoegde plannende overheid om het ruimtelijk uitvoeringsplan vast te stellen.

Belangrijk is dat het aanvraagdossier voor een omgevingsvergunning in dit geval (1) een ontwerp RUP zal moeten bevatten (geen startnota/procesnota), en een (2) een nota om aan te tonen dat het gaat om een ruimtelijk impulsproject, handelingen van algemeen belang of bedrijvigheid (cfr. geldende voorwaarden).

De inwerkingtreding van het omgevingsbesluit is afhankelijk van de aanpassing van het Omgevingsvergunningenbesluit en de verdere ontwikkeling van het Omgevingsloket. Hierop is momenteel nog geen zicht.

Vorige
Vorige

Het vertrouwensbeginsel in het omgevingsrecht: het belang van een consequente houding in hoofde van de vergunningverlenende overheid

Volgende
Volgende

De nieuwe modulaire omgevingsvergunningsprocedure: wat zal er veranderen in de praktijk?