Een perceel ontbossen in Vlaanderen: heb ik een ontheffing van het verbod op ontbossing nodig?

Artikel 90bis van het Bosdecreet bepaalt dat ontbossing verboden is, tenzij mits het bekomen van een omgevingsvergunning. In sommige gevallen kan er meteen een omgevingsvergunning voor ontbossing of voor het verkavelen van gronden voor geheel of gedeeltelijk beboste terreinen worden aangevraagd. In sommige andere gevallen moet er eerst een zgn. ontheffing van het verbod op ontbossing worden bekomen, en kan er pas later een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

*****

In principe is ontbossen in Vlaanderen verboden.

Om toch geldig tot een ontbossing te kunnen overgaan, moet er een omgevingsvergunning voor ontbossing of voor het verkavelen van gronden voor geheel of gedeeltelijk beboste terreinen worden aangevraagd.

Als de voorziene ontbossing kadert in de hierna opgesomde gevallen kan er onmiddellijk een vergunningsaanvraag worden ingediend:

  1. Ontbossing met het oog op handelingen van algemeen belang zoals bepaald in artikel 4.1.1, 5°, en artikel
    4.4.7, § 2, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

  2. Ontbossing of verkaveling in zones met de bestemmingen woongebied of industriegebied in de ruime zin;

  3. Ontbossing of verkaveling in zones die volgens de geldende plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen gelijk te stellen zijn met de bestemmingen woongebied of industriegebied in de ruime zin;

  4. Ontbossing van de uitvoerbare delen in een niet-vervallen vergunde verkaveling;

  5. Ontbossing in functie van vastgestelde instandhoudingsdoelstellingen, op voorwaarde dat die ontbossing opgenomen is in een beheerplan dat is goedgekeurd op grond van artikel 25, 43, § 1, 43, § 2, of 43, § 3, van dit decreet, van artikel 34, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu of opgenomen is in een natuurbeheerplan dat is goedgekeurd conform artikel 16octies van het voormelde decreet.

Valt de voorziene ontbossing niet onder de hierboven opgesomde gevallen, dan moet er eerst een ontheffing van het verbod op ontbossing worden bekomen. Pas wanneer je als vergunningsaanvrager beschikt over een ontheffing, kan er vervolgens een vergunningsaanvraag worden ingediend voor ontbossing of voor het verkavelen van gronden voor geheel of gedeeltelijk beboste terreinen.

De ontheffing moet worden aangevraagd bij het Agentschap voor Natuur en Bos (zie het besluit van de Vlaamse Regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het verbod op ontbossing).

Het verkrijgen van een ontheffing is cruciaal: het niet-verkrijgen van een ontheffing kan een volledig vergunningendossier voor lange tijd blokkeren.

Tegen een beslissing inzake ontheffing (weigering of verlening) kan een beroep worden ingesteld bij de Raad van State. 

Volgende
Volgende

Een registratiebeslissing omtrent het vermoeden van vergunning: een zorgvuldige redactie is ontzettend belangrijk