De attentieplicht: wat houdt dat precies in?

Op heden bestaat er een attentieplicht in het omgevingscontentieux. Maar houdt deze plicht precies in?

*****

De attentieplicht houdt in dat wanneer men geconfronteerd wordt met een voor hem/haar hinderlijk of nadelig project, men hiertegen moet optreden op het eerst nuttige moment.

Artikel 35, derde lid, 3° van het DBRC-decreet bepaalt dat de aangevoerde schending van een norm of algemeen rechtsbeginsel niet zal leiden tot de vernietiging van een bestreden besluit door de Raad voor Vergunningsbetwistingen als de verzoekende partij kennelijk heeft verzuimd de ingeroepen onwettigheid aan te voeren op het nuttige ogenblik waarop het kon worden aangevoerd tijdens de bestuurlijke procedure.

In concreto betekent dit dat men onwettigheden voor het eerst zal moeten opwerpen in het kader van het openbaar onderzoek en/of in het kader van een omgevingsberoep. Wanneer men dan later naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekt om een voor hem/haar nadelige omgevingsvergunning vernietigd en/of geschorst te zien, kan men niet langer voor het eerst onwettigheden opwerpen die niet reeds in de bestuurlijke procedure werden aangevoerd.

Een gewaarschuwd man is er dus twee waard: wanneer je geconfronteerd wordt met een voor jou nadelige vergunning(saanvraag) doe je er dus best aan de nodige stappen te ondernemen. Dat wil zeggen dat je zelf of met behulp van een advocaat een bezwaarschrift en/of beroepschrift indient om jouw rechten te vrijwaren.

******

LAND Advocaten staat graag particulieren en bedrijven bij met de opmaak van een bezwaarschrift en/of een beroepschrift. Voor verdere informatie kan u steeds terecht bij Laura, Joris of Pieter-Jan.

 

Vorige
Vorige

Een stilzwijgende aktename. Kan dat nog!?

Volgende
Volgende

Het belang van de verantwoordingsnota en de nota in de administratieve beroepsfase