Enkele kerncijfers over de Raad voor Vergunningsbetwistingen
Het nieuwe jaarverslag van de DBRC – waarvan de Raad voor Vergunningsbetwistingen deel uitmaakt – is beschikbaar.
Wij vatten enkele kerncijfers over de werking van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het jaar 2021 - 2022 graag als volgt samen :
De standaardbehandeling van een vernietigingsverzoek door de Raad gebeurt nu binnen een termijn van ongeveer 12 maanden.
Van 1 september tot en met 31 augustus 2022 werden 1.009 vernietigingsverzoeken ingediend.
In 89% van de dossiers werd alleen de vernietiging van een bestreden beslissing gevorderd, terwijl in 10% van de dossiers tegelijkertijd ook de schorsing van de tenuitvoerlegging van de bestreden beslissing gevraagd werd.
In 1% van de dossiers is de vordering tot de schorsing van de tenuitvoerlegging van de bestreden beslissing op een ander tijdstip ingediend dan het beroep tot vernietiging van de bestreden beslissing.
Er zijn 36 UDN-vorderingen ingediend, of, op een totaal van 1.009 ingediende beroepen, zo’n 3,6%.
In het voorbije werkingsjaar velde de Raad 1.159 uitspraken, waaronder 905 arresten ten gronde. Van deze arresten werden 628 dossiers ontvankelijk verklaard en werden de middelen ten gronde beoordeeld. In 353 van de 628 arresten, oftewel 56% van de ontvankelijk verklaarde vernietigingsverzoeken, werd de bestreden beslissing vernietigd. Dit betekent dus dat de totale vernietigingsgraad tijdens het werkjaar 2021-2022, berekend op basis van de 905 in de vernietigingsprocedure uitgesproken eindarresten, 37% bedraagt.
De Raad heeft tijdens het voorbije werkingsjaar 90 arresten uitgesproken over een vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een bestreden beslissing in de reguliere schorsingsprocedure, naast 6 arresten via de vereenvoudigde procedure. In 24 dossiers heeft de Raad de schorsing effectief bevolen. Procentueel (26%) ligt dat in de lijn van de voorbije werkjaren.
Tijdens het dertiende werkjaar heeft de Raad 41 uitspraken gedaan over een vordering om de tenuitvoerlegging van een bestreden vergunningsbeslissing bij uiterst dringende noodzakelijkheid (UDN) te schorsen. In 28% van de dossiers werd tot schorsing overgegaan.
Het jaarverslag bevat nog heel wat andere nuttige informatie en cijfers.
Indien u een procedure wenst op te starten of betrokken wordt in een procedure bij de Raad, is het steeds nuttig om kennis te hebben van deze informatie.