Kleinere stadsontwikkelingsprojecten en m.e.r.-regelgeving: zeg niet zomaar neen!

Bepaalde stadsontwikkelingsprojecten kunnen project-MER-plichtig zijn. Uit bijlage II van het MER-besluit volgt dat er een ontheffing van de project-MER-verplichting kan worden aangevraagd voor grootschalige stadsontwikkelingsprojecten. Minder grootschalige stadsontwikkelingsprojecten, die niet vallen onder voormelde bijlage II van het MER-besluit, worden onderworpen aan een project-m.e.r.-screening. De vraag rijst wat precies onder een stadsontwikkelingsproject dient te worden verstaan.

 *****

 Bijlage II van het MER-besluit voorziet onder 10, b) stadsontwikkelingsprojecten dat voor stadsontwikkelingsprojecten een project-MER of een gemotiveerd verzoek tot ontheffing moet worden opgesteld indien zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

“Stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen,

met betrekking tot de bouw van 1000 of meer woongelegenheden, of

met een brutovloeroppervlakte van 5.000 m² handelsruimte of meer, of

met een verkeersgenererende werking van pieken van 1000 of meer personenauto-equivalenten per tijdsblok van 2 uur”.

Bijlage III van het MER-besluit omvat echter onder 10, b) de volgende categorie van projecten:

“Stadontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen (projecten die niet onder bijlage II vallen)”.

Voor deze categorie van projecten moet een project-m.e.r.-screeningsnota worden opgesteld.

Het betreft een restcategorie van projecten die niet voldoet aan de voorwaarden van rubriek 10, b) van bijlage II, maar wel moeten worden beschouwd als “stadsontwikkelingsprojecten”.

De m.e.r.-regelgeving bevat geen definitie van het begrip ‘stadsontwikkelingsproject’.

In de ‘Handleiding stadsontwikkelingsprojecten’ (Dienst MER, Departement Omgeving, actualisatie 27 juni 2018) wordt een toelichting gegeven in functie van de toepassing van dit begrip, mede verwijzend naar de Europese Guidance ‘Interpretation of definitions of certain project categories of annex I and II of the EIA Directive’ (European Union, 2015).

Stadsontwikkelingsprojecten omvatten projecten die betrekking hebben op de aanwezigheid van meerdere personen in functie van wonen, handelsactiviteiten en dienstverlening. Dergelijke projecten zijn te beschouwen als ‘stedelijk’ van aard, ongeacht de locatie ervan.

‘Stadsontwikkelingsprojecten’ dienen zich dus niet noodzakelijk binnen stedelijk gebied te situeren om onder deze rubriek te vallen.  

Het begrip ‘stadsontwikkelingsproject’ duidt evenwel op projecten met een zekere omvang, maar ook kleinere ontwikkelingsprojecten kunnen echter aanzienlijke milieueffecten veroorzaken. Deze kleinere projecten kunnen niet louter omwille van hun beperkte omvang worden uitgesloten van de toepassing van de m.e.r.-regelgeving.

*****

 Wij raden iedere vergunningsaanvrager aan om te onderzoeken of het voorgenomen project onder de m.e.r.-regelgeving valt en de nodige stappen richting opmaak project-m.e.r.-screeningsnota, ontheffingsaanvraag, … te nemen.

Voor vragen omtrent dit onderwerp kan u terecht bij Laura, Joris en Pieter-Jan.

Vorige
Vorige

Uitgebreid ‘Conflict of interest’: de gemeente mag niet (meer) oordelen voer eigen MER-screeningsplichtige projecten

Volgende
Volgende

Het drama van de zonevreemde woning