De aankoop van hippisch vastgoed: 3 belangrijke juridische aandachtspunten

De hippische sector is booming business in Vlaanderen en België. De centrale ligging in Europa, de vele faciliteiten, de expertise, de aanwezigheid van vele sportpaarden, het klimaat, … zijn de ideale voedingsbodem voor de paardensector. Ook vele buitenlandse partijen hebben dat begrepen en zakken af naar Vlaanderen om hun hippische droom te verwezenlijken. De dochter van Bill Gates kocht iets in het Kempische Retie en de dochter van Bruce Springsteen heeft een vaste uitvalsbasis in het Brabantse Meise.

*****

De beschikbaarheid (of onbeschikbaarheid) van hippisch vastgoed is een belangrijke katalysator (of een rem) voor de verdere (internationale) ontwikkeling van de hippische sector in Vlaanderen en België.

De aankoop van hippisch vastgoed is vanuit vergunningsoogpunt een delicate evenwichtsoefening geworden, waarbij ieder detail op vergunningenniveau ontzettend belangrijk kan zijn.

Wij lijsten hieronder enkele aandachtspunten op:

1) Welke functie is op heden vergund in het hippisch vastgoed?

De meest voorkomende functies zijn:

  • een agrarische of para-agrarische functie in agrarisch gebied (zoals een professionele paardenfokkerij, hengstenhouderij, opfokbedrijf, KI-center, etc.)

  • een recreatieve functie in recreatiegebied (vb. een manege in recreatiegebied, etc.)

  • een zonevreemde functie in agrarisch gebied (vb. een manege of sportstal in agrarisch gebied, etc.)

  • een zonevreemde woning met een particulier stalgebouw voor paarden in agrarisch gebied

Belangrijk: u bent als nieuwe eigenaar gebonden aan de vergunde functie, u kan deze niet zomaar wijzigen. Indien u de functie wil wijzigen, is daarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk.

Koop nooit hippisch vastgoed in de veronderstelling dat u daar zonder meer een andere functie in kan uitoefenen, want dat kan faliekant aflopen als blijkt dat een aanvraag wordt geweigerd.

 2) Zijn alle faciliteiten van het hippisch vastgoed vergund?

Het is ontzettend belangrijk te verifiëren of werkelijk alle constructies, verhardingen en functies vergund zijn, en waar de problemen zich eventueel bevinden.

Check daarbij ook de “kleine lettertjes”, zijnde de voorwaarden van de vergunning(en): zijn alle voorwaarden correct uitgevoerd?

3) Wat zijn de verdere ontwikkelingsmogelijkheden?

Aan bepaald hippisch vastgoed zal u weinig tot niets kunnen wijzigen of bijbouwen (vb. een vergunde zonevreemde manege of sportstal in agrarisch gebied).

Maak deze oefening best al voor de aankoop, zodat u perfect weet wat u koopt.

*****

Het is ontzettend belangrijk dat de kopers en verkopers deze analyse grondig doen voorafgaandelijk aan de aan- en verkoop.

Indien na de aan- en verkoop vergunningstechnische problemen opduiken, heeft dit meestal zeer verregaande juridische en financiële implicaties, met alle gevolgen van dien.

Nog vragen? Contacteer Joris, Laura en/of Pieter-Jan.

Vorige
Vorige

De UDN-schorsingsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen: steeds een delicate afweging  

Volgende
Volgende

Uitgebreid ‘Conflict of interest’: de gemeente mag niet (meer) oordelen voer eigen MER-screeningsplichtige projecten