De UDN-schorsingsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen: steeds een delicate afweging  

LAND Advocaten was recent betrokken bij een belangrijke UDN-procedure bij de Raad Vergunningsbetwistingen. Deze zaak haalde verschillende media en wij lichten de context dan ook graag toe.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorste bij uiterst dringende noodzakelijkheid de verleende omgevingsvergunning voor de bouw van een Jumbo-supermarkt te Kasterlee (RvVb-UDN-2223-0461 van 25 januari 2023).

*****

 Link naar het schorsingsarrest:

https://www.dbrc.be/sites/default/files/2023-02/RVVB.UDN.2223.0461.pdf

Nuttige links:

https://www.rtv.be/artikels/toch-vergunning-voor-supermarkt-jumbo-kasterlee-a123260

https://www.hln.be/kasterlee/actiecomite-haalt-slag-thuis-vergunning-voor-jumbo-langs-retiesebaan-geschorst~a580cec2/

https://www.rtv.be/artikels/jumbo-komt-hij-komt-hij-niet-kasterlee-a126043

 *****

Met een besluit van 22 september 2022 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning voor het slopen van een woning en bijgebouwen, het bouwen van een Jumbo-supermarkt, het kappen van bomen, het ontbossen van het perceel, het aanleggen van parkeerplaatsen, fietsenstallingen en verhardingen, het plaatsen van een reclametotem en gevelreclame en de exploitatie van een supermarkt.

Wij traden op namens enkele buurtbewoners.

Eind 2022 dienden wij een gewoon verzoek tot vernietiging in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb). Na berichtgeving inzake de geplande start van de werken eind januari 2023, dienden wij op 16 januari 2023 nog een verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid in, en met succes.

De timing en de instelling van de UDN-schorsingsvordering is steeds een delicate afweging, en voor ieder dossier anders.

In het schorsingsarrest buigt de RvVb zich over de planologische inpasbaarheid van het aangevraagde. Meer in het bijzonder gaat de RvVb in op de beoordeling van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de onmiddellijke omgeving. De onmiddellijke omgeving van het aangevraagde wordt gekenmerkt door eengezinswoningen. Eén van de bekommernissen van de buurtbewoners is dat de komst van de Jumbo-supermarkt het rustig woongenot zal aantasten (o.a. door mobiliteitshinder, aantasting straatbeeld, waardevermindering woning, …).

Vorige
Vorige

Voor iedere heraanleg van een gemeenteweg een rooilijnplan noodzakelijk? 

Volgende
Volgende

De aankoop van hippisch vastgoed: 3 belangrijke juridische aandachtspunten