Vooroverleg over een vergunningsaanvraag is nuttig, maar het biedt geen garantie op succes…

In vele vergunningsdossiers zien wij dat er voorafgaand aan de indiening van de vergunningsaanvraag een vooroverleg bij de dienst omgeving van de stad of gemeente heeft plaatsgevonden. Dat vooroverleg heeft als doel de pijnpunten in het dossier bloot te leggen alvorens de vergunningsaanvraag wordt ingediend. In vele gevallen wordt de vergunningsaanvraag aangepast naar aanleiding van het vooroverleg dat heeft plaatsgevonden. Zulk vooroverleg is zeker en vast nuttig, maar biedt helaas geen garantie op succes.

*****

Vooroverleg is nuttig en waardevol in tal van dossiers, zo niet in alle dossiers.

Meestal is zo’n vooroverleg constructief en hoopvol: pijnpunten worden blootgelegd en opgelost alvorens over te gaan tot het indienen van de vergunningsaanvraag.

Maar zulk vooroverleg biedt geen garantie op succes (lees: vergunningverlening).

In het kader van het onderzoek van de vergunningsaanvraag worden er adviezen ingewonnen en wordt er (vaak) een openbaar onderzoek georganiseerd zodat de mogelijkheid bestaat om bezwaren in te dienen. De verleende (ongunstige) adviezen of ingediende bezwaren kunnen dan roet in het eten gooien en de gunstig ingeschatte vergunningsaanvraag van richting doen veranderen.

Ook kan er zich een wijziging van het beleid van de (lokale) overheid voordoen. Dit kan impliceren dat in vergelijking met het moment waarop het vooroverleg heeft plaatsgevonden, een andere koers wordt gevaren.

Wanneer dan (plots) een ongunstige vergunningsbeslissing volgt, kan het zinvol zijn een beroepsprocedure te overwegen bij een hogere administratieve overheid. Deze laatste zal de vergunningsaanvraag in totaliteit en met de nodige objectiviteit opnieuw onderzoeken.

Met deze nieuwsbrief wil LAND Advocaten het belang onderstrepen van een voldoende kwalitatief en onderbouwd aanvraagdossier. Louter vooroverleg is niet voldoende. Met grondig studiewerk kan geanticipeerd worden op moeilijkheden die in het dossier mogelijks de kop op steken.

*****

Voor verdere vragen / bijstand, kan u terecht bij LAND Advocaten.

Vorige
Vorige

Afbraak van constructies en verwijdering van verhardingen in grote mate vrijgesteld van vergunning

Volgende
Volgende

Voor iedere heraanleg van een gemeenteweg een rooilijnplan noodzakelijk?