De verantwoordingsnota als fundament van het aanvraagdossier voor uw omgevingsvergunning!

Bij de samenstelling van uw aanvraagdossier voor een omgevingsvergunning is bijlage B26 “Verantwoordingsnota” vanuit juridisch oogpunt van cruciaal belang. Deze nota maakt het juridisch fundament uit van uw aanvraagdossier. Vaak wordt echter vastgesteld dat in de fase van dossiersamenstelling te weinig aandacht uitgaat naar de (kwaliteit) van deze nota.

Als het een vergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen betreft, dienen volgende gegevens als bijlage B26 toegevoegd te worden:

  • een beschrijving van het voorwerp van de aanvraag;

  • een beschrijving van de ruimtelijke context van de geplande werken, meer bepaald:

    • het feitelijke uitzicht en de toestand van de plaats waar de werken zijn gepland;

    • de zoneringsgegevens van het goed;

    • de overeenstemming en de verenigbaarheid van de aanvraag met de wettelijke en ruimtelijke context;

    • de integratie van de geplande werken in de omgeving;

  • als het een gebouw betreft dat geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het publiek: de al niet vergunningsplichtige voorzieningen om integrale toegankelijkheid te bereiken voor de personen met verminderde beweeglijkheid.

In de verantwoordingsnota heeft de aanvrager aldus de mogelijkheid om zijn aanvraag omstandig toe te lichten en te motiveren, en aldus te anticiperen op eventuele adviezen en de vergunningsbeslissing an sich.

Een kwalitatieve verantwoordingsnota bevat alle elementen om adviesinstanties en de vergunningverlenende overheid een duidelijk beeld te geven van de aanvraag en het nodige comfort te geven omtrent de juridische kwaliteit van de aangereikte informatie.

In complexere dossiers is het belangrijk om in de verantwoordingsnota ook strategisch de juiste informatie aan te reiken, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele vervolgstappen en vervolgaanvragen. Bij de redactie van zulke verantwoordingsnota is het van belang meerdere stappen en fases “vooruit te denken” om te vermijden dat er onjuiste zaken worden opgenomen, welke een project in een latere fase kunnen belasten.

In eventuele administratieve beroepsprocedures én jurisdictionele beroepen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen zal de verantwoordingsnota vaak één van de meest cruciale documenten zijn om de aanvraag (juridisch) te toetsen en te beoordelen. De verantwoordingsnota zou dus een wereld van verschil kunnen maken.

Wij adviseren dan ook om de opmaak van de verantwoordingsnota op een kwalitatieve wijze aan te pakken in élk dossier, welke ook de schaal is van het aangevraagde project. De tijd en expertise die hierin wordt gestoken, is de investering zeker waard!

Voor vragen omtrent dit topic, kan u terecht bij jorisdepauw@land-advocaten.be , laurathewis@land-advocaten.be of pieterjandirkx@land-advocaten.be

Vorige
Vorige

Een project-m.e.r.-screening regulariseren in een vergunningsprocedure in graad van beroep? Dat kan niet (meer)

Volgende
Volgende

Vastgoed in agrarisch gebied: controle van het vergund karakter is noodzakelijk!