De conceptnota “PAS” van 22 februari 2022 - de 6 krachtlijnen

Op 23 februari 2022 keurde de Vlaamse Regering de conceptnota “PAS” goed. Met deze conceptnota werd een akkoord bereikt over de definitieve PAS en de daarbij horende bijsturing van het mestbeleid. De conceptnota gaat uit van 6 krachtlijnen, met name een vermindering van uitstoot, een sociaal flankerend beleid, nulbemesting, een natuurherstelplan, een nieuw beoordelingskader voor vergunningsaanvragen en plaatselijke extra inspanningen.

*****

Ter herhaling: het stikstofdossier

Het voorlopige stikstofkader (met niet aan een passende beoordeling onderworpen drempelwaarde) zoals opgenomen in de Omzendbrief OMG/2017/01 werd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen als ontoereikend beschouwd. We verwijzen hiervoor naar het eerste stikstofarrest van 25 februari 2021 (https://www.dbrc.be/sites/default/files/2021-08/RVVB.A.2021.0697_0.pdf) en het nieuwe stikstofarrest van 11 februari 2022 (https://www.dbrc.be/sites/default/files/2022-02/RVVB.A.2122.0455.pdf).

Op 2 mei 2021 volgde er een ministeriële instructie betreffende de beoordeling van de stikstofuitstoot van vergunningsaanvragen betreffende projecten of activiteiten met mogelijke betekenisvolle effecten op de habitatrichtlijngebieden (https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/20210502_instructie_pas.pdf). Deze ministeriële instructie vormt een nieuwe tussentijdse aanpak in afwachting van een definitief en voldoende wetenschappelijk onderbouwd PAS-kader.

De plan-MER procedure voor het definitief stikstofkader is ondertussen lopende (https://omgeving.vlaanderen.be/mer-dossierdatabank, PL0257).

Conceptnota “PAS”

De 6 krachtlijnen worden achtereenvolgens toegelicht:

- Vermindering van uitstoot in alle veeteeltsectoren: voor de vermindering van de uitstoot worden er tal van maatregelen voorzien, zoals o.a. de stopzetting van de activiteiten van de piekbelasters (de 60 meest vervuilende bedrijven), de veestapel- en uitstootvermindering, … .

- Sociaal flankerend beleid: de maatregelen ter vermindering van de uitstoot gaan gepaard met sociaal flankerend beleid en sociale begeleiding. Dat betekent dat er vergoedingen worden voorzien.

- Nulbemesting: er komt vanaf 2028 een verbod op het bemesten in speciale beschermingszones en in het Vlaams Ecologisch Netwerk.

- Natuurherstelplan: er komt een stikstofsaneringsplan waarbij per speciale beschermingszone wordt vastgelegd welke investeringen nodig zijn om het natuurbestand te herstellen. In de Kalmthoutse Heide, De Maten, De Mechelse Heide, De Voerstreek en het Turnhouts Vennengebied worden bijkomende maatregelen voorzien.

- Nieuw beoordelingskader voor vergunningsaanvragen: in de eerste plaats wordt verwezen naar de ministeriële instructie. Het definitieve stikstofkader volgt.

- Plaatselijke extra inspanningen: rond het Turnhouts Vennengebied worden extra maatregelen genomen.

Belangrijk is nog dat er ook een overgangsregeling komt voor vergunningen die aflopen in 2022. De uitvoerbaarheid van deze vergunningen wordt met 18 maanden verlengd.

*****

De komende weken en maanden worden bijzonder interessant. Bij LAND Advocaten zullen we dit zeker van nabij opvolgen en u nauwgezet informeren.

Voor vragen over dit onderwerp, kan u terecht bij Joris, Laura of Pieter-Jan.

 

Vorige
Vorige

De zonevreemde functiewijziging: wordt de lat in de vergunningverlening (steeds) hoger gelegd?

Volgende
Volgende

De conceptnota “bouwshift” van 22 februari 2022 – de 5 pijlers