De conceptnota “bouwshift” van 22 februari 2022 – de 5 pijlers

De Vlaamse Regering keurde op 22 februari 2022 de conceptnota “bouwshift” goed. De conceptnota gaat uit van 5 pijlers, met name het instrumentendecreet, het decreet inzake woonreservegebieden, de neutralisatie/omzetting van ca. 1600 ha harde bestemmingen, de zonevreemde functiewijzigingen en tot slot het bouwshiftfonds.

*****

De 5 pijlers worden achtereenvolgens toegelicht:

-       Het instrumentendecreet: het instrumentendecreet wordt normaal gezien weldra goedgekeurd. Hierin zit een planschaderegeling vervat die uitgaat van venale waardebepaling. Er worden criteria vastgesteld om de venale waarde te berekenen, zoals o.m. de ligging aan een voldoende uitgeruste weg, de watertoets, de technische bebouwbaarheid, … .

 -       Het decreet inzake woonreservegebieden: het decreet inzake woonreservegebieden wordt samen met het instrumentendecreet goedgekeurd.  Een zorg van de Vlaamse Regering is om betaalbaar wonen in kerngebied te faciliteren.

 -       De neutralisatie of omzetting van harde bestemmingen: signaalgebieden met bouwvrije opgave worden in de toekomst herbestemd via RUP’s of aangeduid als watergevoelig openruimtegebied. In tussentijd wordt gevraagd een bewarend beleid te voeren inzake vergunningverlening.

 -       De zonevreemde functiewijzigingen: het Departement Omgeving kijkt met grote aandacht toe op zonevreemde functiewijzigingen. Het terugdringen van ruimtebeslag (slopen van bijgebouwen, weghalen verhardingen, …) ter plaatse is van essentieel belang.

 -       Het bouwshiftfonds: er wordt een fonds opgericht ter ondersteuning van de gemeenten en steden in het kader van bestemmingswijzigingen met planschadevergoedingen.

*****

Het wordt bijzonder interessant te kijken hoe deze belangrijke beleidsdoelstellingen de komende weken en maanden in nieuwe regelgeving en in vergunningsbeslissingen zullen worden doorvertaald. Bij LAND Advocaten zullen we dit zeker van nabij opvolgen en u nauwgezet informeren.

Voor vragen over dit onderwerp, kan u terecht bij Joris, Laura of Pieter-Jan.

Vorige
Vorige

De conceptnota “PAS” van 22 februari 2022 - de 6 krachtlijnen

Volgende
Volgende

Afwijkingen voor handelingen van algemeen belang: de verantwoordingsnota als redder in nood