De plaatsing van een zorgunit bij uw woning: de verruimde mogelijkheden
Het decreet van 18 juni 2021 tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 is op 16 augustus jl. in werking getreden. In deze nieuwsbrief worden de belangrijkste wijzigingen inzake “zorgwonen” toegelicht.
UITBREIDING VAN DE MOGELIJKHEID VOOR ZORGWONEN TEN GEVOLGE VAN GROEIENDE MAATSCHAPPELIJKE BEHOEFTE
In het Regeerakkoord 2019-2024 staat als maatregel voor een kwaliteitsvol ruimtelijk beleid onder ‘Slimme groei’ te lezen dat er zal worden gestreefd naar een divers woonaanbod dat tegemoetkomt aan diverse woonwensen, zoals zorgwonen, en innovatieve woonvormen.
“Onze maatschappij vergrijst”: één Vlaming op vijf is 65 jaar of ouder. De Vlaamse Regering wil dat Vlamingen met een zorgnood zo lang mogelijk in hun thuisomgeving kunnen blijven. Deze omgeving moet mensen de kans geven om zo lang mogelijk voor zichzelf te blijven zorgen: wat ze zelf nog kunnen, moeten ze alleen, of met mantelzorgers of professionele hulp, kunnen blijven doen.
Hiertoe werden de mogelijkheden voor het melden van een zorgwoning uitgebreid.
WAT IS “ZORGWONEN”?
Er is sprake van een zorgwoning als voldaan is aan alle drie volgende voorwaarden:
In of bij de bestaande hoofdzakelijk vergunde woning wordt één kleinere (ondergeschikte) wooneenheid gecreëerd.
De eigendom, of ten minste de blote eigendom, op enerzijds de hoofdwooneenheid en anderzijds de ondergeschikte wooneenheid, of de grond waarop die ondergeschikte wooneenheid tijdelijk wordt geplaatst, berust bij dezelfde titularis of titularissen.
De creatie van een ondergeschikte wooneenheid gebeurt met het oog op het huisvesten van:
ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 persoon van 65 jaar of ouder
ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 hulpbehoevend (kinderen die ten laste zijn van de hulpbehoevende persoon worden niet meegerekend bij het bepalen van het maximum van 2 personen).
Een zorgbehoevende persoon is een persoon met een handicap, een persoon die in aanmerking komt voor een zorgbudget met een handicap, een persoon die in aanmerking komt voor een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood of een basisondersteuningsbudget als vermeld in artikel 4, eerste lid, 1°, 2° en 3°, van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming, of een persoon die behoefte heeft aan ondersteuning om zich in zijn thuismilieu te kunnen handhaven.
MELDINGSPLICHTIG
De verwezenlijking van een ondergeschikte wooneenheid met het oog op de creatie van een vorm van zorgwonen is meldingsplichtig voor de duur van de zorgsituatie.
De ondergeschikte wooneenheid kan worden verwezenlijkt (1) binnen het bestaande volume van de hoofdzakelijk vergunde woning, (2) in een bestaand, hoofdzakelijk vergund vrijstaand bijgebouw en (3) in een tijdelijke, verplaatsbare constructie.
Het stopzetten van het zorgwonen moet eveneens gemeld worden.
Als de zorgwoning, na het beëindigen van de zorgsituatie, aangewend zal worden voor de huisvesting van meerdere gezinnen of alleenstaanden, is hiervoor een omgevingsvergunning nodig voor het wijzigen van het aantal woongelegenheden.
Het is ook mogelijk om een zorgwoning te creëren in zonevreemde woningen en in woningen binnen verkavelingen die het creëren van bijkomende woongelegenheden verbieden. Ook de mogelijkheid om een zorgwoning te melden in een bestaand, hoofdzakelijk vergund vrijstaand bijgebouw of het plaatsen van een zorgunit is zonevreemd mogelijk.
Het plaatsen van een zorgunit is niet mogelijk in ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van agrarisch gebied met ecologische waarde, agrarisch gebied met ecologisch belang en parkgebied.
Met vragen over de melding voor een zorgwoning, kan u steeds terecht bij Joris De Pauw en Laura Thewis.