De conceptnota “omgevingsbesluit”: het omgevingsbesluit als een nieuw product dat zowel het planologisch luik als het vergunningenluik omvat

De Vlaamse Regering keurde op 25 februari jl. de conceptnota “omgevingsbesluit” goed. Deze conceptnota vormt de basis voor een decretaal initiatief dat erin voorziet een omgevingsbesluit te introduceren in de regelgeving. Met het omgevingsbesluit wordt het voor een gewenste gebiedsontwikkeling mogelijk zowel planologische voorschriften als een vergunning te bundelen in één en hetzelfde besluit.

*****

Bestemmingsplannen met verouderde en rigide voorschriften maken de realisatie van een concreet, maatschappelijk gedragen project vaak heel moeilijk/onmogelijk en de talrijke afwijkingsbepalingen, die zijn opgenomen in de VCRO, bieden niet altijd een oplossing. Een oplossing wordt gezocht in het zgn. “omgevingsbesluit”, een besluit dat voor een gewenste gebiedsinvulling zowel planologische voorschriften als een vergunningsluik omvat.

Aanleiding voor deze conceptnota is de vaststelling dat multifunctionele projecten vaak moeilijk gerealiseerd kunnen worden binnen een monofunctionele bestemming.

Bijgevolg moet de overheid eerst een planwijzigingsinitiatief nemen en kan pas daarna een vergunningsprocedure worden opgestart.

Een oplossing kan worden gevonden in het zgn. “omgevingsbesluit”. Een omgevingsbesluit is een geïntegreerd besluit dat voor een gewenste gebiedsinvulling zowel planologische voorschriften als een vergunningsluik omvat. Het vergunningenluik wordt immers geïntegreerd in een RUP-proces. De integratie houdt in dat het vergunningstraject samen spoort met een RUP-proces, waarbij processtappen waar mogelijk samenvallen: één MER-rapport, één infomoment, één openbaar onderzoek.  De integratieoefening leidt ook tot één bevoegde overheid en dus tot een leesbaar proces.

Daarbij kan de procedure worden opgestart door een overheid, maar ook door een private initiatiefnemer via een voorafgaande projectvergadering.

Het omgevingsbesluit vermijdt ook nieuwe zonevreemdheid: onder meer een vergunning na planologisch attest,  voor handelingen van algemeen belang, of op basis van een afwijkingsbepaling wijzigt op vandaag immers de bestemming niet, maar kan een nieuwe zonevreemde constructie of functie creëren. Met het omgevingsbesluit wordt dit gevolg (met name de zonevreemdheid) in een beweging – samen met de vergunning – opgelost.

Het product van de besluitvorming is één omgevingsbesluit dat uiteenvalt in een reglementair luik (RUP) en een vergunningenluik. 

Vervolgtraject

De conceptnota “omgevingsbesluit” en de verdere decretale uitwerking ervan gebeurt in overleg met de verschillende stakeholders, beleidsdomeinen, provincies en lokale besturen.

*****

Wij kijken reikhalzend uit naar een voorontwerp van decreet.

Voor vragen of bemerkingen, kan u terecht bij Joris, Laura en/of Pieter-Jan.

Vorige
Vorige

Een hoorzitting bij het college van burgemeester en schepenen na een ongunstig advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar: een goed idee?

Volgende
Volgende

De conceptnota “Omgevingsvergunningsdecreet”: toelichting van de voorgestelde aanpassingen